Gaza: Spojené státy pozastavily dodávky bomb do Izraele kvůli obavám z Rafáhu

8. 5. 2024

čas čtení 16 minut
 

Vysoce postavený představitel americké administrativy uvedl, že rozhodnutí bylo učiněno minulý týden kvůli obavám z plnohodnotného útoku Izraele na Rafáh


USA minulý týden pozastavily dodávku bomb do Izraele, sděluje vysoký úředník


Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena minulý týden pozastavila dodávku zbraní do Izraele v reakci na zjevné kroky Izraelců směřující k invazi do města Rafáh na jihu Gazy, sdělil agentuře Reuters a dvěma dalším tiskovým agenturám vysoký představitel administrativy.

Biden se snažil zabránit plnohodnotnému útoku Izraelců na Rafáh, kam se před boji na jiných místech Gazy uchýlily statisíce Palestinců.

Úředník, který hovořil pod podmínkou anonymity, uvedl, že když se zdálo, že se izraelští představitelé blíží k rozhodnutí o vpádu do Rafáhu, „začali jsme od dubna pečlivě přezkoumávat navrhované transfery konkrétních zbraní do Izraele, které by mohly být použity v Rafáhu“.

„V důsledku tohoto přezkumu jsme minulý týden pozastavili jednu dodávku zbraní. Skládá se z 1 800 bomb o hmotnosti 2 000 liber a 1 700 bomb o hmotnosti 500 liber,“ uvedl podle agentury Reuters úředník. Agentury Associated Press a Agence France-Presse přinesly podobné vyjádření vysokého amerického představitele.

„Zaměřujeme se zejména na konečné použití 2 000librových bomb a na dopad, který by mohly mít v husté městské zástavbě, jak jsme viděli v jiných částech Gazy. Ještě jsme neučinili konečné rozhodnutí, jak s touto dodávkou naložit,“ uvedl úředník.

Čtyři zdroje agentuře Reuters sdělily, že zásilky, které byly odloženy nejméně o dva týdny, se týkaly společné munice pro přímý útok vyrobené společností Boeing, která přeměňuje hloupé bomby na přesně naváděné, a také bomb malého průměru.


 
Podle Human Rights Watch izraelské bezpečnostní síly „nezákonně použily smrtící sílu“ při smrtelných střelbách na Palestince na Západním břehu Jordánu.


„Izraelské bezpečnostní síly nezákonně použily smrtící sílu při smrtelných střelbách na Palestince na Západním břehu Jordánu,“ píše dnes organizace Human Rights Watch (HRW) v nové zprávě založené na dokumentaci několika případů.

Podle HRW dospěl výzkum osmi úmrtí při čtyřech incidentech v období od července 2022 do října 2023 k závěru, že „izraelské síly neoprávněně smrtelně postřelily nebo úmyslně popravily Palestince, kteří nepředstavovali žádnou zjevnou bezpečnostní hrozbu“.

„Izraelské bezpečnostní síly nejenže protiprávně zabíjejí Palestince v Gaze, ale zabíjejí Palestince bez právního základu i na Západním břehu Jordánu, včetně úmyslného usmrcení Palestinců, kteří nepředstavovali žádnou zjevnou hrozbu,“ uvedl Richard Weir, vedoucí pracovník HRW pro výzkum krizí a konfliktů.

„K tomuto zabíjení dochází v míře, která nemá v poslední době obdoby, a to v prostředí, v němž se izraelské síly nemusí obávat, že by je jejich vláda pohnala k odpovědnosti,“ dodal.

Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) izraelské síly v roce 2023 zabily na Západním břehu Jordánu včetně východního Jeruzaléma 492 Palestinců, z toho 120 dětí. Toto číslo je více než dvakrát vyšší než v kterémkoli jiném roce od doby, kdy OSN začala systematicky dokumentovat smrtelné případy, uvedla HRW.
 

- Podle zpravodajů Al-Džazíry, kteří z této oblasti podávají zprávy, byl při izraelském ostřelování v brazilské čtvrti ve východním Rafáhu zabit jeden Palestinec.


Dodávají, že při útoku bylo rovněž zraněno několik osob.

Zdravotnické zdroje sdělily zpravodajské stanici, že za posledních 24 hodin kuvajtská nemocnice, jedno z mála dosud fungujících zdravotnických zařízení v Rafáhu, zaznamenala 129 zraněných pacientů a těla 35 zabitých osob.


- Hamás uvedl, že jeho bojovníci bojují s izraelskými jednotkami na východě Rafáhu, píše agentura Reuters. Obyvatelé uvedli, že boje probíhaly ještě na předměstí.

Ozbrojené skupiny Hamásu, Islámského džihádu a Fatahu v samostatných prohlášeních uvedly, že přestřelky pokračují v centrální části pásma Gazy, zatímco obyvatelé severní Gazy hlásili těžké ostřelování východních oblastí města a čtvrtí Gazy izraelskými tanky.

- Izraelský zdroj sdělil deníku Times of Israel, že premiér Benjamin Netanjahu, ministr pro strategické záležitosti Ron Dermer a další vrcholní izraelští představitelé se dnes ve 13:30  setkají s šéfem CIA Williamem Burnsem.

- Izraelská vojenská ofenzíva na město Rafáh by porušila mezinárodní humanitární právo a nevedla by k likvidaci Hamásu, uvedl v úterý Andrew Mitchell, náměstek britského ministra zahraničí
, ale zdržel se upřesnění jakýchkoli plánovaných britských důsledků, pokud by k invazi v plném rozsahu došlo.

Cílem linie dohodnuté s USA je omezit možnosti izraelské vlády, aby přijala verzi třístupňové mírové dohody, kterou přijal Hamás. Spojené království uvedlo, že jeho cílem je zajistit trvalé a udržitelné příměří a vyloučení Hamásu z budoucí správy Gazy.

Britské prohlášení, že Izrael nepředložil žádný věrohodný plán invaze do Rafáhu na jihu Gazy, který by byl v souladu s mezinárodním humanitárním právem, následuje po podobném pondělním prohlášení francouzského ministerstva zahraničí.
Mitchell však zašel ještě dál, když uvedl, že taková invaze může Hamás nakonec posílit, nikoliv oslabit.

- Katar vyzývá k „naléhavé mezinárodní akci“ kvůli Rafáhu

Katar ve středu vyzval mezinárodní společenství, aby zabránilo „genocidě“ v Rafáhu poté, co Izrael obsadil přechod tohoto města v Gaze s Egyptem a pohrozil širším útokem, informuje agentura France-Presse (AFP).

Stát Perského zálivu, který je prostředníkem mezi Izraelem a militantní skupinou Hamás, ve svém prohlášení vyzval „k naléhavé mezinárodní akci, která by zabránila napadení města a spáchání zločinu genocidy“.

Podle agentury AFP Izrael ve středu udeřil na cíle v pásmu Gazy poté, co obsadil hlavní hraniční přechod s Egyptem. Izrael již několik týdnů slibuje, že zahájí pozemní invazi do Rafáhu, a to navzdory hlasitým mezinárodním námitkám.

Útoky na jižní město, které je plné vysídlených civilistů, přišly v době, kdy se v Káhiře sešli vyjednavači a zprostředkovatelé, aby se pokusili uzavřít dohodu o propuštění rukojmích a příměří v sedmiměsíční válce.

Katar, který od roku 2012 hostí politickou kancelář Hamásu v Dauhá, se spolu s Egyptem a USA zapojil do několikaměsíčního zákulisního zprostředkování mezi Izraelem a palestinskou skupinou.

- Po údajných útocích na propalestinský tábor na Monashově univerzitě probíhá policejní vyšetřování, zatímco protestující slibují, že se „nenechají zastrašit ani zastrašit“.


Tábor solidarity s Gazou tvrdí, že od jeho založení před týdnem došlo k opakovaným vpádům, při nichž byl zničen majetek, ukradeny věci a studentům bylo vyhrožováno a byli obtěžováni.

Během prvního údajného incidentu minulou středu ráno vnikl podle tábora do kempu asi tucet mužů s izraelskými a australskými vlajkami, kteří rozbili stan, brali jídlo a třásli stany studentů.

O čtyři dny později se podle nich mnoho stejných lidí - většinou prý mužů středního věku z okolí univerzity - opět zúčastnilo tábora, což vedlo Monash k tomu, že zavolal policii.

Organizátor Jos Downey tvrdil, že útoky pokračovaly i v pondělí, kdy údajně jeden student z kampusu násilím vnikl do tábora a fyzicky napadl pracovnici Monashské studentské asociace pro queer Madeline Curkovicovou.

Katarské ministerstvo zahraničních věcí ve středu uvedlo, že důrazně odsuzuje izraelský vpád do Rafáhu a vyzvalo k mezinárodnímu zásahu, který by zabránil obsazení města, informuje agentura Reuters.

- Izrael prohlásil, že znovu otevírá humanitární přechod Kerem Šalom do Gazy.


Izrael ve středu znovu otevřel přechod Kerem Šalom na své hranici s Pásmem Gazy, informuje agentura Reuters s odvoláním na prohlášení izraelské agentury, která má tento přechod na starosti.

Podle tohoto prohlášení zde již probíhaly bezpečnostní kontroly nákladních vozidel s humanitární pomocí, která tudy směřovala z Egypta.

Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom v neděli poté, co při ostřelování nedalekého přechodu Hamás zabil čtyři vojáky.

- Protesty propalestinských aktivistů na univerzitách se rozšířily po celé Evropě,  někteří z nich vyzvali k přerušení akademických styků s Izraelem kvůli válce v Gaze, informuje agentura Associated Press.

Německá policie rozehnala protest několika stovek lidí, kteří obsadili nádvoří berlínské Svobodné univerzity.

Protestující také obsadili budovu univerzity v Amsterdamu několik hodin poté, co policie zadržela 169 lidí na jiném místě univerzity.

Jinde v Evropě byly některé studentské tábory povoleny na místech, jako jsou trávníky v Cambridge.

V posledních dnech studenti uspořádali protesty nebo zřídili tábory ve Finsku, Dánsku, Itálii, Španělsku, Francii a Británii.


- Izraelská armáda tvrdí, že její stíhačky v noci zasáhly vojenské komplexy Hizballáhu.

V příspěvku na Telegramu a na Twitteru uvádí IDF zasažené oblasti jako „Kfarkela, Ajta aš-Šab, Chiam a Maroun El Ras“.

Dále uvádí, že zasáhla infrastrukturu v oblastech jižního Libanonu a že „kromě toho IDF přes noc udeřily s cílem odstranit hrozbu v oblastech Tayr Harfa a Jibbain“.

Izrael a Hizballáh si od 7. října, kdy došlo k útokům Hamásu a následné válce v Gaze, pravidelně vyměňují palbu.

- Americká armáda sděluje, že jemenští povstalci Hútíové vypustili tři „letecké systémy bez posádky“, běžně známé jako bezpilotní letouny, ale nezpůsobili žádná zranění ani škody.

„Koaliční loď úspěšně zasáhla jeden bezpilotní letoun, síly Ústředního velitelství USA (USCENTCOM) úspěšně zasáhly druhý bezpilotní letoun a poslední bezpilotní letoun se zřítil v Adenském zálivu.

„Nebyla hlášena žádná zranění ani škody ze strany amerických, koaličních ani obchodních plavidel,“ uvedlo americké ústřední velení na Twitteru.

Centcom rovněž uvedl, že Hútíové odpálili nad Adenským zálivem protilodní balistickou střelu, ale nebyla hlášena žádná zranění ani škody.


Očekává se, že se ředitel CIA setká s Netanjahuem

Ředitel CIA William Burns bude jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a izraelskými představiteli, sdělil tiskové agentuře Reuters zdroj obeznámený s jeho cestou.

Burns míří do Izraele z Káhiry, kde probíhají jednání o příměří.

Všech pět delegací, které se úterních rozhovorů účastnily - Hamás, Izrael, USA, Egypt a Katar - reagovalo podle agentury Reuters na obnovení jednání pozitivně.

Jednání by měla pokračovat ve středu ráno, uvedly dva egyptské zdroje.

Mluvčí Bílého domu John Kirby uvedl, že Hamás předložil revidovaný návrh a nový text naznačuje, že zbývající mezery mohou být „absolutně odstraněny“. V úterním projevu odmítl upřesnit, o jaké se jedná.

„Všichni zasedají k jednacímu stolu,“ řekl Kirby.


-  Izrael zahájil rozsáhlou vojenskou ofenzívu proti silám Hamásu v Rafáhu, nejjižnějším městě Gazy, převzal kontrolu nad klíčovým hraničním přechodem a odřízl většinu pomoci na území den předtím, než mají být obnoveny nepřímé rozhovory o dohodě o příměří.
„Toto je začátek naší mise, jejímž cílem je zlikvidovat poslední čtyři brigády Hamásu v Rafáhu. O tom byste neměli mít žádné pochybnosti,“ řekl vládní mluvčí.

    Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby uvedl, že operace podél hranice mezi Gazou a Egyptem ve východním Rafáhu není plnohodnotnou izraelskou invazí do města, před kterou prezident Joe Biden opakovaně varoval z humanitárních důvodů, informuje agentura Associated Press. Kirby uvedl, že Izrael ji označil za „operaci omezeného rozsahu a trvání“, jejímž cílem je přerušit pašování zbraní Hamásu.

- Představitelé humanitárních organizací v Gaze varovali, že mají méně než denní zásoby paliva pro nákladní automobily a cisterny, které dodávají životně důležité potraviny, léky, vodu a naftu milionům lidí na celém území, což hrozí téměř úplným zastavením provozu včetně pekáren a nemocnic.

    Všechny hlavní vstupní body na jihu Gazy jsou uzavřeny a v Rafáhu došlo k rozsáhlému rabování stávajících zásob poté, co humanitární organizace byly nuceny nechat sklady bez ostrahy po varování Izraelských obranných sil (IDF), aby oblast evakuovaly před vojenskou ofenzívou, která byla ve městě zahájena v úterý ráno.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu během pondělního telefonátu s Joem Bidenem souhlasil s tím, že přechod Kerem Šalom bude otevřen pro humanitární pomoc, informoval Bílý dům.

- Scott Anderson, vrchní zástupce ředitele Agentury OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky (Unrwa), uvedl, že uzavření Kerem Šalom a dalších přechodů pro pomoc ohrožuje kritické zásobování Gazy palivem. „Všechno, co v Gaze děláme, je poháněno naftou. V současné době máme po ruce naftu na jeden den. Pokud ji do zítřka neobnovíme, vše se zastaví,“ řekl pro CNN.

    Americká armáda dokončila stavbu přístaviště pro pomoc v Gaze, ale kvůli povětrnostním podmínkám není bezpečné přemístit dvoudílné zařízení na místo, uvedl v úterý Pentagon. Molo bude stát nejméně 320 milionů dolarů a jeho cílem je zvýšit dodávky pomoci. „K dnešnímu dni je stavba obou částí JLOTS - plovoucího mola a mola Trident - dokončena a čeká se na konečný přesun na pobřeží,“ řekla novinářům zástupkyně tiskového tajemníka Pentagonu Sabrina Singhová, která použila zkratku pro Joint Logistics Over-the-Shore, což je oficiální název pro schopnost mola. Centrální velitelství USA (Centcom) „je připraveno v blízké budoucnosti molo přesunout na místo,“ dodala. Jakmile se počasí umoudří, molo ukotví u břehu Gazy izraelští vojáci, čímž udrží americké jednotky mimo území.

    Během třicetiminutového telefonátu Biden a Netanjahu hovořili také o probíhajících jednáních o rukojmích a o chystané pozemní invazi Izraele do Rafáhu, uvedl Axios.

    Tisíce lidí se evakuují z Rafáhu, nejjižnějšího města Gazy, několik hodin poté, co izraelská armáda vyzvala obyvatele a vysídlené osoby ve východních čtvrtích, aby opustili město před dlouhodobě hrozícím útokem na město a jeho okolí. Svědci popisovali, jak vyděšené rodiny v pondělí opouštěly město pěšky, na oslech nebo nacpané s věcmi do přetížených nákladních aut. Noční izraelské nálety posílily „paniku a strach“ a přiměly další, aby uposlechli pokynů k přesunu.

    Protesty studentů požadujících, aby univerzity přerušily styky s Izraelem kvůli válce v Gaze, se rozšířily po celé Evropě a vyvolaly střety a zatýkání, když nové demonstrace vypukly v Nizozemsku, Německu, Francii, Švýcarsku a Rakousku.

    Joe Biden v úterý na akci věnované holocaustu varoval před „zuřivým nárůstem antisemitismu v Americe“, zatímco studentské protesty proti izraelským vojenským úderům na Gazu a následné humanitární krizi se dál konají na univerzitách po celých USA.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1327

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2024